Το ενδιαφέρον για την υγιεινή και την αισθητική των δοντιών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Εδώ συγκεντρώσαμε ορισμένες γενικές πληροφορίες για να σας ενημερώσουμε σχετικό με την ορθοδοντική θεραπεία και το Ορθοδοντικό μας κέντρο.

Το ιατρείο μας επικεντρώνεται τόσο στη θεραπεία των παιδιών οσο και στη θεραπεία των ενηλίκων. Ο Δρ Κωνσταντίνου ιδρυτής του Αθηναϊκού Ορθοδοντικού Κέντρου έχει εκπαιδευτεί σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές θεραπευτικές τεχνικές. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορθοδοντικών και εδώ και πολλά χρόνια μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Ορθοδοντικών.

Ο ορθοδοντικός θεραπεύει τις δυσλειτουργίες των οδόντων που έχουν επίδραση στη σύγκλιση των γνάθων και τις αρθρώσεις τους στην ομιλία, την αναπνοή και φυσικά στην αισθητική του προσώπου.

Παραδοσιακά, ο ορθοδοντικός ασχολούνταν μόνο με την θεραπεία ορθοδοντικών προβλημάτων σε παιδιά. Η εξεύρεση νέων διαγνωστικών μεθόδων και οι σύγχρονες τεχνικές επιτρέπουν σήμερα τη θεραπεία ορθοδοντικών προβλημάτων και στους ενήλικες. Όλο και συχνότερα συνίσταται πλέον μια ορθοδοντική θεραπεία αντί για μια προθετική αποκατάσταση σε έναν ενήλικα.

Η ορθοδοντική είναι συνεπώς ένα πεδίο της κλινικής οδοντιατρικής που δεν περιορίζεται σε μια ηλικιακή ομάδα.

Σύγκλιση των γνάθων. Προφίλ πριν και μετά την ορθοδοντική θεραπεία

Σύγκλιση των γνάθων. Προφίλ πριν και μετά την ορθοδοντική θεραπεία

Ποτέ πρέπει ένα παιδί να επισκεφθεί τον ορθοδοντικό; 

Η πρώτη επαφή με τον ορθοδοντικό πρέπει να γίνει το αργότερο στην αρχή της σχολικής ηλικίας, έτσι ώστε στην περίοδο της πρώτης φάσης της αλλαγής της οδοντοφυΐας το παιδί να έχει υποστήριξη και, εάν κριθεί απαραίτητο, να ζητηθεί η υποστήριξή άλλων ιατρικών ειδικοτήτων (ΩΡΛ, γενικού ιατρού, λογοθεραπευτή).

Η θεραπεία σε αυτή την ηλικία, που αναφέρεται συχνά ως προθεραπεία ή προληπτική θεραπεία, μπορεί να επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη της μόνιμης οδοντοφυΐας και να αποφευχθεί η εμφάνιση προβλημάτων στο μέλλον. Η πραγματική ορθοδοντική θεραπεία αρχίζει στην ηλικία των 10 ετών περίπου.

Ποιες θεραπείες συνιστώνται;

Μεταλλικοί μηχανισμοί - Ορθοδοντική θεραπεία

Μεταλλικοί μηχανισμοί

Στο παρελθόν οι ορθοδοντικές θεραπείες στην Ελλάδα χρησιμοποιούσαν κυρίως τους κινητούς μηχανισμούς, τα γνωστά ως μασελάκια. Αυτοί οι μηχανισμοί ήταν απλοί και είχαν χαμηλό κόστος κατασκευής. αλλά πολύ περιορισμένα αποτελέσματα.

Σήμερα παγκοσμίως οι σύγχρονοι ορθοδοντικοί εργάζονται σχεδόν αποκλειστικά με τους σταθερoύς μηχανισμούς, τα μεταλλικό brackets. Αυτοί οι μηχανισμοί είναι κατά πολύ ανώτεροι από τους κινητούς μηχανισμούς, έχουν μειώσει δραστικά την ανάγκη για εξαγωγή μόνιμων δοντιών και μας επιτρέπουν πολύ πιο σύντομες θεραπείες. Τα αποτελέσματα της θεραπείας με ακίνητους μηχανισμούς είναι ακριβέστερα καθώς επίσης και μονιμότερα.

 

Μπορεί οι σταθεροί μηχανισμοί να προκαλέσουν ορθοδοντικές βλάβες;

Ο σταθερός μηχανισμός δεν μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα, φθορά ή βλάβη στην επιφάνεια των δοντιών. Οι οδηγίες καθαρισμού που δίνονται εξασφαλίζουν την αποτελεσματική φροντίδα των δοντιών και κατά συνέπεια αποφυγή βλαβών στα ακάλυπτα μέρη τους. Επιπλέον σε κάθε μηνιαίο ραντεβoύ αξιολογείται η στοματική υγιεινή για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων.

Υπάρχει μια εναλλακτική λύση αντί για τα μεταλλικά σιδεράκια;

Κεραμικοί Μηχανισμοί - ορθοδοντικη θεραπεια

Κεραμικοί Μηχανισμοί

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία μεταλλικών μηχανισμών, πολλοί από τους οποίους έχουν μεγάλες διαφορές στην ποιότητα. Εδώ και πολλά χρόνια διατίθενται επίσης συνθετικοί και κεραμικοί μηχανισμοί.

Οι συνθετικοί μηχανισμοί έχουν σημαντικά αυξημένη τριβή και λόγω αυτλης της αυξημένης τριβής έχουν μειονεκτήματα στην ακρίβεια της θεραπείας.

Οι κεραμικοί μηχανισμοί είναι ισάξιοι των μεταλλικών στηριγμάτων, αλλά είναι πιο ακριβοί. Επίσης, εδώ και αρκετά χρόνια διατίθενται στηρίγματα τα οποία είναι προσκολλημένα στις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών. Είναι οι λεγόμενοι γλωσσικοί μηχανισμοί (incognito) και είναι πoλύ ενοχλητικοί, γιατί έρχονται σε επαφή με τη γλώσσα του ασθενούς.

Σε αντίθεση με τα αόρατα σιδεράκια (Dr.TomAlign) που προσφέρουν τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • είναι σχεδόν αόρατα,
  • αφαιρούμενοι μηχανισμοί,
  • δεν προκαλούν πόνο και ενοχλήσεις στα ούλα,
  • εύκολος καθαρισμός των δοντιών και των ούλων

 

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται για μια επιτυχή θεραπεία;

Μια ορθοδοντική θεραπεία απαιτεί έναν άριστο σχεδιασμό για τον οποίο απαιτούνται μια ποικιλία από διαγνωστικά μέσα. Βάσει όλων αυτών των στοιχείων ο ορθοδοντικός θα είναι σε θέση να αξιολογήσει την έκταση και τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς επίσης και την ανάγκη εξαγωγής δοντιών ή άλλης χειρουργικής επέμβασης.

Πανοραμική ακτινογραφία (OPG) - ορθοδοντικη θεραπεία

Πανοραμική ακτινογραφία (OPG)

Σε αυτά τα διαγνωστικά μέσα περιλαμβάνονται οι ενδοστοματικές φωτογραφίες, πανοραμικές ακτινογραφίες και εκμαγεία της άνω και κάτω γνάθου.

Το κέντρο μας συνεργάζεται με ακτινοδιαγνωστικό ψηφιακό κέντρο, στο οποίο η επιβάρυνση είναι περίπου 50% πιο μειωμένη σε σύγκριση με μια συμβατική μονάδα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για μια ταχεία και επιτυχή θεραπεία είναι φυσικά η συνεργασία του ασθενούς καθώς επίσης και η αυστηρή φροντίδα της στοματικής υγιεινής.

Η κεφαλομετρική ακτινογραφία και η ανάλυσή της είναι αποφασιστικής σημασίας για το σχεδιασμό της θεραπείας.

Κεφαλομετρική ακτινογραφία | Εκμαγεία

Κεφαλομετρική ακτινογραφία | Εκμαγεία

Παρακάτω παραθέτουμε μερικά τυπικά ορθοδοντικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν στο ορθοδοντικό μας κέντρο, θέλοντας να σας δείξουμε κάποιες θεραπευτικές επιλογές.

Πρώτο παράδειγμα , η λεγόμενη χασμοδοντία πριν και μετά τη θεραπεία.

Ανοιχτή δήξη μετά τη θεραπεία - ορθοδοντική θεραπεία

Ανοιχτή δήξη μετά τη θεραπεία

Το πιο συνηθισμένο φαινομένου, ο συνωστισμός των δοντιών, δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα αισθητικής αλλά και στοματικής υγιεινής. Ακόμα και με καλή φροντίδα των δοντιών ο ασθενής δεν μπορεί να καθαρίσει τους ενδιάμεσους χώρους σωστά. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί οδοντικό νήμα και έτσι γίνεται πιο εύκολη η δημιουργία κάποιας φλεγμονής και η εμφάνιση τερηδόνας.

Πρόσθιος συνωστισμός πριν και μετά τη θεραπεία

Πρόσθιος συνωστισμός πριν και μετά τη θεραπεία

Μια εξίσου συνηθισμένη δυσαρμονία, η οποία συνίσταται αρκετά συχνά σε Ευρωπαίους, είναι η λεγόμενη βαθιά δήξη. Εδώ έχουμε σαν επακόλουθο τα δόντια να τραυματίζουν την υπερώα, να προκαλούν συνωστισμό των δοντιών και προβλήματα στην άρθρωση.

Υπερσύγκλιση πριν και μετά τη θεραπεία

Υπερσύγκλιση πριν και μετά τη θεραπεία

Πιο μακροχρόνια είναι η θεραπεία δυσλειτουργιών, που συνίστανται στον προγναθισμό της άνω ή της κάτω γνάθου. Αυτές οι ανωμαλίες ονομάζονται συχνά από τους ασθενείς μετατόπιση της άνω ή κάτω γνάθου.

Ο ορθοδοντικός μετράει την έκταση αυτής της δυσλειτουργίας με μια αναλυτική κεφαλομετρική απεικόνιση (RFS).

 

Σταυροειδής σύγκλιση πριν και μετά τη θεραπεία

Σταυροειδής σύγκλιση πριν και μετά τη θεραπεία

Προγναθισμός της άνω γνάθου πριν και μετά τη θεραπεία (το πάνω δόντια προεξέχουν προς τα εμπρός)

Προγναθισμός της άνω γνάθου πριν και μετά τη θεραπεία (το πάνω δόντια προεξέχουν προς τα εμπρός)

Γιατί είναι απαραίτητο το εξωστοματικό μηχάνημα (Headgear);

Δυσλειτουργίες σύγκλισης όπως η προεξοχή της πάνω γνάθου, γνωστό ως προγναθισμός, μπορούν να αντιμετωπιστούν με εξωστοματικό μηχάνημα (Headgear). Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί η χρήση της συσκευής μόνο τη νύχτα. Μια εναλλακτική λύση σε αυτή τη περίπτωση είναι το λεγόμενο Jasper Jumper.

Στη πισίνα με εξωστοματικό μηχάνημα | Justin Jasper

Στη πισίνα με εξωστοματικό μηχάνημα | Justin Jasper

Ελαστικές Προσδέσεις - ορθοδοντική θεραπεία

Ελαστικές Προσδέσεις

 

 

Για την ευθυγράμμιση της θέσης των δοντιών κρίνεται επίσης συχνά αναγκαία η χρήση ελαστικών προσδέσεων (τα γνωστά λαστιχάκια). Αυτές οι ελαστικές προσδέσεις είναι εύκολες στη τοποθέτηση τους και πρέπει να εφαρμόζονται σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Και σε αυτήν την περίπτωση αρκεί η χρήση μόνο κατά την διάρκεια της νύχτας.

 

 

Είναι απαραίτητη η εξαγωγή δοντιών;

Σε περιπτώσεις σοβαρών δυσλειτουργιών είναι πιθανή η εξαγωγή δοντιών. Οι περισσότεροι σύγχρονοι άνθρωποι ανήκουν στον λεγόμενο τύπο του Neanderthal, δηλαδή έχουν πλατιά οδοντοστοιχία και στενή γνάθο. Στο 18% περίπου αυτών των περιπτώσεων απαιτείται εξαγωγή δοντιών για να επιτευχθεί η ευθυγράμμισή τους και η θεραπεία. Με τη βοήθεια των διαγνωστικών μέσων, μπορεί να διευκρινιστεί εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και εάν κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο στη δική σας περίπτωση.

Τι είναι ο μηχανισμός σταθεροποίησης;

Μετά την ολοκλήρωσή της θεραπευτικής αγωγής ακολουθεί η φάση της σταθεροποίησης. Αφαιρούνται οι μηχανισμοί, γίνονται νέα εκμαγεία και κατασκευάζεται μια κινητή συσκευή, το Retainer. Η συσκευή αυτή προορίζεται για την εξασφάλιση της μονιμότητας του αποτελέσματος. Η διάρκεια αυτής της συμπληρωματικής αγωγής εξαρτάται από την έκταση της θεραπείας. Και σε αυτή τη φάση αρκεί συχνά η χρήση του μηχανισμού μόνο τη νύχτα και για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Για την εξασφάλιση της μονιμότητας του αποτελέσματος στη κάτω γνάθο χρησιμοποιείται συνήθως ένας ακίνητος σταθεροποιητής.

Μηχανισμός σταθεροποίησης της άνω γνάθου | Ακίνητος σταθεροποιητής της κάτω γνάθου

Μηχανισμός σταθεροποίησης της άνω γνάθου | Ακίνητος σταθεροποιητής της κάτω γνάθου

Πανοραμική ακτινογραφία ασθενούς με φρονιμίτες

Πανοραμική ακτινογραφία ασθενούς με φρονιμίτες

 

Στο τελικό στάδιο της θεραπείας πρέπει να αποφασιστεί και το θέμα των φρονινιτών. Λόγω της έλλειψης χώρου μπορεί η εμφάνιση αυτών των δοντιών να μετακινήσει την ήδη ευθυγραμμισμένη οδοντοστοιχία και να αλλοιώσει τα αποτελέσματα της ορθοδοντικής θεραπείας. Εξ άλλου οι δυσλειτουργίες των φρονιμιτών είναι συχνά υπεύθυνες για κοινά προβλήματα της κροταφογναθικης.

 

 

Πόσο σίγουρη είναι η ορθοδοντική θεραπεία;

Σε γενικές γραμμές ισχύει ότι όσο πιο λεπτομερής είναι η θεραπεία τόσο πιο σταθερό είναι και το αποτέλεσμα.

Ορθοδοντική θεραπεία - ΧαμόγελαΣύμφωνα με τον Schopenhauer το μόνο που μένει είναι η αλλαγή. Εάν αυτό το μεταφέρουμε στην περίπτωσή των δοντιών, μπορεί να πει κανείς ότι η φυσική γήρανση, οι περιοδοντικές παθήσεις, η καθημερινή λειτουργική επιβάρυνση, οι δυσλειτουργίες, οι διάφορες συνήθειες, καθώς και παράγοντες άγχους προκαλούν αλλαγές στη θέση των δοντιών. Η διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής με τον σταθεροποιητή εξαρτιόνται από όλους αυτούς τους παράγοντες και επομένως είναι για κάθε άτομο διαφορετική. Για αυτόν το λόγο συνιστάτε στους ασθενείς, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας σε τακτά χρονικά διαστήματα να γίνεται ένας πλήρης έλεγχος προκειμένου να εντοπιστούν αρνητικές τάσεις και ανάλογα να διορθωθούν έγκαιρα με την βοήθεια αυτών των συσκευών σταθεροποίησης.

Ορθοδοντική θεραπεία - ΧαμόγελαΕλπίζουμε να σας δώσαμε μια γενική εικόνα σχετικό με τους στόχους και τη διαδικασία μιας ορθοδοντικής θεραπείας. Φυσικά υπάρχουν ακόμα πολλά τα οποία δεν αναφέρθηκαν εδώ. Για περαιτέρω ερωτήσεις σχετικό με τη θεραπεία σας, είμαστε πάντα διαθέσιμοι. Εάν το επιθυμείτε, μπορούμε να σας παρουσιάσουμε σε υπολογιστή μια προσομοίωση όλης της θεραπείας σας.